Rijkste Nederlanders blijven rijker worden

Rijkste Nederlanders blijven rijker worden

Afgelopen jaar is het vermogen van de rijkste Nederlanders weer gegroeid. Het totale vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders bedraagt ruim 186 miljard euro. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Quote 500, de rijkenlijst die elk jaar door Quote wordt opgesteld. 

Wie in aanmerking wilde komen voor de lijst, moest een minimaal vermogen hebben van 95 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog 88 miljoen euro. Dit jaar zijn er 38 miljardairs opgenomen in de lijst, dat is er één meer dan vorig jaar.

Selfmademeter

Nieuw dit jaar in de Quote 500 is de selfmademeter. De Quote introduceert deze graadmeter waarmee in één klap duidelijk is hoe een Quote-500 lid zijn of haar kwartjes bij elkaar heeft gespaard. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van hen met niets is begonnen en eigenhandig een bedrijf heeft opgericht, en dat bijna 90% rijk is geworden door dat bedrijf zelf groot te maken in plaats van achterover te leunen en te teren op de centen van de voorvaderen. 

Grootste stijgers en dalers

Hoewel de economie dit jaar gigantisch krimpt, kunnen de rijken de economische klappen van het coronavirus goed ontwijken. Toch zag de rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, haar vermogen met 2 miljard euro krimpen. Ze heeft wel nog een vermogen van 12 miljard euro en behoud daarmee haar eerste plek op de rijkenlijst.

Piet Vroon, eigenaar van rederij Vroon, is de hardste daler in de lijst.  Zijn vermogen kromp met ruim 60 procent. Ook vorig jaar was hij degene die de hardste klap moest verwerken. Belegger Louis Reijtenbach is dit jaar de grootste Stijger. Zijn vermogen groeide met 188,5 procent naar 375 miljoen euro. Hoogste nieuwe binnenkomer is Adriaan Mol, die met een vermogen van 450 miljoen euro uitkomt op plek 94. Mol is de man achter betalingsverwerker Mollie.

Top 5

In de lijst is de top drie gelijk blijven, maar op plek vier en vijf zien we dit jaar nieuwe namen. Karel van Eerd (Jumbo) heeft een vierde plek bemachtigd en Arnout Schuijf (Ayden) heeft dit jaar de vijfde plek op het podium.

Top 5 rijkste Nederlanders:

  1. Charlene de Carvalho-Heineken – 12,1 miljard euro
  2. Frits Goldschmeding – 4,1 miljard euro
  3. Gérita en Inge Wessels – 3,8 miljard euro
  4. Karel van Eerd – 2,5 miljard euro
  5. Arnout Schuij­ff – 2,5 miljard euro

Rijkste BN’er

John de Mol is nog altijd de rijkste bekende Nederlander, hoewel zijn vermogen wel met 11 procent is gekrompen. Ook BN’ers Joop van den Ende (1,7 miljard euro), Reinout Oerlemans (170 miljoen euro) en dj Tiësto (170 miljoen euro) hebben een mooie plek in het lijstje.

Koninklijke familie

Ook de Oranjes konden dit jaar meer geld op de bankrekening bijschrijven. Het vermogen van de familie kwam vorig jaar net boven de 1 miljard euro uit. Inmiddels is dit al 1,1 miljard.

Toekomst

Er heerst de laatste jaren weinig paniek in vermogend Nederland, maar immuun voor het coronavirus zullen de rijken niet zijn. Vooralsnog is hun weerstand opvallend hoog.

Het bericht Rijkste Nederlanders blijven rijker worden verscheen eerst op Entrepreneur Magazine.

Meest recente berichten