Groningen Airport Eelde vraagt om rijksbijdrage van miljoenen

Groningen Airport Eelde vraagt om rijksbijdrage van miljoenen

Groningen Airport Eelde wil geld van het rijk. De luchthaven moet zonder jaarlijkse bijdrage van 6 tot 8 miljoen sluiten.

Dit maakte de Raad van Commissarissen en Interim-directeur Bart Schmeink van Groningen Airport Eelde afgelopen dinsdag bekend aan de aandeelhouders. Het is voor de regio financieel en politiek niet haalbaar om de luchthaven in stand te houden. De rijksbijdrage zou gaan naar het in standhouden van de nationale infrastructuur.

Ook vroegen zij de aandeelhouders (de provincies Groningen, Drenthe, de gemeenten Tynaarlo en Assen, FB Oranjewoud) de luchthaven te behouden en te ondersteunen. De sluiting van de luchthaven zou namelijk 38 miljoen euro kosten en door het verlies van werkgelegenheid komt het waardeverlies uit op 132 miljoen euro.

Maatschappelijke en economische waarde

“De luchthaven is van onmisbare maatschappelijk en economische waarde, voor zowel de regio als nationaal,” zegt interim-directeur Bart Schmeink in het stuk ‘Visie, strategie en toekomst van Groningen Airport Eelde’. De luchthaven is volgens Schmeink onderdeel van de schaarse infrastructuur en draagt actief bij aan het vestigingsklimaat van Noord-Nederland.

Daarnaast is KLM afhankelijk van Groningen Airport Eelde, omdat de piloten hier worden opgeleid en nergens anders ondergebracht kunnen worden. Ook het maatschappelijk verkeer, zoals de traumahelikopter, donorvluchten en patiëntenvervoer zijn volgens hem afhankelijk van deze luchthaven.

Behouden

Om de luchthaven te behouden, wordt gemikt op een kleine reizigersgroei en een prominentere positie als nationale opleidingsluchthaven. Ook wil het vliegveld een uitwijkhaven worden voor militaire toestellen. Hier wordt door het ministerie van Defensie naar gekeken.

Toekomst

“De toekomst van de luchtvaart door de coronacrisis onzekerder is dan ooit,” zegt directeur Bart Schmeink weten in hetzelfde stuk. De luchthaven zou zich met een rijksbijdrage van 6 tot 8 miljoen per jaar, ondersteuning van de aandeelhouders en eigen bedrijfsinkomen kunnen redden. Zolang onduidelijk is of ‘Den Haag’ deze bijdrage wil geven, vragen de directie en commissarissen het eerder afgesproken investeringsbedrag van 25 miljoen tot 2026 niet in te trekken en het exploitatieverlies van twee miljoen euro te accepteren.

 

Het bericht Groningen Airport Eelde vraagt om rijksbijdrage van miljoenen verscheen eerst op Entrepreneur Magazine.

Meest recente berichten