De ambities van Daphne Deckers

De ambities van Daphne Deckers

 

Alles wat schrijfster, model, Bond-girl en presentatrice Daphne Deckers (50) aanraakt lijkt meteen in goud te veranderen. Ze won een modellenwedstrijd, heeft in Milaan, New York, Tokio, Los Angeles en Miami gewoond, presenteerde meer dan vijftien verschillende televisieprogramma’s, heeft meer dan twintig boeken geschreven en verkocht er zelfs 1,3 miljoen. Onlangs kwam haar boek Dubbel zes uit.

Wie Daphne Deckers zegt, zegt model. Ten tijde van haar opleiding Communicatie deed ze mee aan een modellenwedstrijd. Ze kon daarmee een scooter winnen. Aangezien ze altijd best ver naar college moest fietsen, dacht ze met jeugdige overmoed: hoe handig zou dát zijn! ‘Ik werd echter tweede en kreeg… een pennenset. Het universum wist toen al dat ik eigenlijk schrijver wilde worden, haha!’ Wel kreeg ze een modellencontract en kwam er al snel achter dat ze met dit werk meer kon verdienen dan met terrassen lopen. ‘Binnen een jaar reisde ik zoveel, dat ik mijn studie even op pauze zette. Ik heb ‘m uiteindelijk nooit afgemaakt.’

Geen leien dakje
Daphne groeide op in het kleinste dorp van Nederland en had het thuis niet zo breed. Het leven als model maakte haar kosmopolitischer. Ineens woonde ze in Tokio, Milaan en Parijs en kwam ze op plekken waar ze tot dusver alleen maar van had gedroomd. ‘De eerste jaren wist ik niet wat ik meemaakte. Na een tijdje kwam ik weer bij zinnen: dit was leuk, maar niet waar ik altijd van had gedroomd. Want dat was het schrijven van boeken.’

Model zijn was leuk, maar niet waar ik altijd van droomde

Al op jonge leeftijd hield Daphne zich bezig met schrijven. Zo schreef ze columns voor Club Veronica Magazine en verkocht ze in haar modellentijd stukken over haar ervaringen als model. Ze kreeg een column in het tijdschrift Viva en schreef een zwangerschapsboek (De geboorte van een moeder). ‘Zo is mijn schrijfcarrière écht van de grond gekomen. Het lijkt misschien of alles van een leien dakje is gegaan, maar tussen Club Veronica en nu zit een periode van 35 jaar hard werken.’

Dubbel zes
Daphne wilde graag een boek schrijven met een mistaken identity: een hoofdpersoon die zich uitgeeft voor iemand anders. ‘Dat levert veel spanning en komische situaties op.’ Terwijl ze het boek aan het uitdenken was, besefte ze dat haar vader niet lang meer zou leven. ‘Ik wilde graag een comedy schrijven, maar ik voelde zoveel ondertonen van afscheid en verandering in mezelf, dat ik niet anders kon dan die in Dubbel zes verwerken. Het is nog steeds een comedy, maar ik heb al van heel veel lezers gehoord dat ze er ook om moeten huilen.’

Schrijven is haar grote liefde. ‘Ik zou graag willen zeggen dat het niet voelt als werk, maar dat is het natuurlijk wel degelijk. Voor de 481 pagina’s van Dubbel zes heb ik twee jaar in mijn tuinhuisje gezeten. Daar krijg je niet alleen een vierkante kont van, ik miste ook mijn collega’s van RTL Boulevard. Toen het af was, heb ik ongelooflijk gehuild; alles kwam eruit. Ik ben echt trots op het resultaat, en dan vooral vanwege de weg er naartoe.’

Het leven weet je toch altijd te verrassen!

Nu houdt Daphne zich vooral bezig met haar vorige roman, Alles is zoals het zou moeten zijn, die momenteel verfilmd wordt. ‘Dat is echt een droom die uitkomt. Ook ga ik weer aan een nieuw boek beginnen. Ik heb een idee voor een korte verhalenbundel en voor een kinderboek, maar misschien schrijf ik ook wel iets anders.’ Hoe haar leven er over tien jaar uitziet? ‘Ik kijk niet graag zo ver vooruit. Het leven weet je toch altijd te verrassen. Ik hoop dat we allemaal gezond blijven en dat iedereen doet waar hij of zij gelukkig van wordt. Als je dat hebt, dan heb je toch eigenlijk alles?’

Tekst: Sharon Bremer | Fotografie: Yvette Kulkens

Het bericht De ambities van Daphne Deckers verscheen eerst op Entrepreneur Magazine.

Meest recente berichten