12 vragen aan… acteur & regisseur Marcel Hensema

12 vragen aan… acteur & regisseur Marcel Hensema

1.       Wat wilde je worden toen je klein was?

‘Drummer bij de Fanfare! Het leek me prachtig om mee te mogen marcheren in zo’n mooi pakje. Rond mijn zevende kreeg ik voor mijn verjaardag een klein speelgoeddrumstelletje. Iets verderop in de straat woonden mensen die een orkest voor bruiloften en partijen hadden. Ik weet nog dat ik met mijn drumstelletje daar voor het huis heb gespeeld, in de hoop dat ze me dan zouden “ontdekken”!’

2.       Wanneer moest je voor het laatst ergens heel hard om lachen?

‘Gaat je niks aan! Hahaha!’

3.       Voor wie in je netwerk heb je veel respect?

‘Oei, voor heel veel mensen en voor iedereen weer om een andere reden. Respect is voor mij vaak niet werkgerelateerd. Ik vind het vooral belangrijk hoe iemand zich gedraagt als mens. Of ‘ie een beetje normaal en aardig is voor anderen.’

4.       Wat is het leukste moment uit je carrière tot nu toe?

‘Lastig… Het ligt voor de hand om te zeggen: “toen ik mijn Gouden Kalveren won”, waar ik uiteraard superblij mee was. Maar nu zit het hem voor mij vaker in de kleine dingen. Als je merkt dat je mensen op een bepaalde manier raakt met iets wat je speelt; vaak herkennen ze dan iets in de voorstelling of film. De voorstelling “Mijn Ede” over de snackbar van mijn ouders, is denk ik wel mijn meest dierbare project geweest tot nu toe.’

5.       Wat was je meest bijzondere bijbaantje?

‘Op straat optreden met mijn cabaretduo. Dat was het leukste en het meest lucratieve!’

6.       Wat is de beste raad die je ooit hebt gehad?

‘Dat je naar je intuïtie moet luisteren en dicht bij je gevoel moet blijven.’

7.       Wat is je grootste blunder geweest?

‘Dat ik thuis een glaasje rosé inschonk terwijl ik in een uitverkochte Utrechtse schouwburg moest staan… Ik werd op een gegeven moment gebeld: “Waar blijf je?!” Geschrokken ben ik op blote voeten in de auto gesprongen en naar Utrecht gescheurd. Die avond speelde ik als een natte krant…’

8.       Wat is zakelijk gezien je stoutste droom?

‘Ik hoop dat ik nog heel lang, in relatief goede gezondheid, mag werken aan mooie projecten. Hopelijk projecten die mensen aanzetten tot denken. Dat klinkt een beetje zwaar, maar ik vind dat (bijna) alles met humor gebracht kan worden. De lach en de traan. Dat vind ik een mooi randje. En ik wil graag met jonge mensen blijven werken, zodat ik geen oude zeurkous word!’

9.       Wat doe je in je vrije tijd?

‘Ik wandel graag. Het is een goede manier om mijn kop leeg te krijgen.’

10.   Wat hoop je dat de volgende generatie van je leert?

‘Jeetje, ik heb het gevoel dat ik zelf nog zo ontzettend veel moet leren. Ik besef dat een volgende generatie wellicht iets kan leren van mijn levenservaring, maar andersom kan ik vast ook veel van hen leren.’

11.   Wie zou je voor een dag willen zijn en waarom?

‘Mijn kinderen, omdat ik de wereld graag eens door hun ogen wil bekijken.’

12.   Waar zie je jezelf over tien jaar?

‘Thuis aan een keukentafel, met mijn liefste. En af en toe op een mooie set of in een volle theaterzaal.’

Alles in de Hens!

Marcel Hensema’s nieuwe voorstelling “Alles in de Hens” gaat over een man in midlife die gaat wandelen. ‘Dat klinkt zwaar, maar er zit juist veel humor in! Iedere man komt vroeg of laat onzekere gevoelens tegen. Zoals: “Wat is dit nu allemaal?”, en mannen – en vrouwen – onderling doen daar vaak een beetje lacherig over. Ik vind dat we dit meer bespreekbaar moeten maken.’ Hensema probeert naar eigen zeggen dit onderwerp wat ‘normaler’ te maken. ‘Mannen zijn niet gewend om met die gekke moodswings om te gaan. Misschien hierna wel!’ 

Het bericht 12 vragen aan… acteur & regisseur Marcel Hensema verscheen eerst op Entrepreneur Magazine.

Meest recente berichten